19. januar 2022

Godt Nytår fra SUND Hub – 2021

[English version]
Endnu et år et gået i SUND Hub – stedet hvor studerende gør idéer til virkelighed på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Med et ønske om et godt nytår får du her en opdatering på hvad året har bragt.

Idérigdommen er stor hos de studerende i SUND Hub og 2021 har budt på en lang række spændende initiativer, startups og projekter, hvor de studerende har udviklet løsninger til at skabe bedre sundhed på vidt forskellige måder. De har for eksempel arbejdet på forebyggelse af fald hos ældre, udvikling af nye Virtual Reality-løsninger til sundhedsformidling, nedbrydning af skadelige virkninger af alkohol og meget meget mere. Alt sammen idéer som udspringer af studerendes ønsker om at gøre en forskel for borgere, patienter og sundhedsprofessionelle.

På trods af at SUND Hub havde lukket for fysisk fremmøde i dele af 2021 mærkede vi på ingen måde nedgang i aktiviteterne. Engagementet fra de studerende var stort set uændret og vi har til stadighed oplevet en stor tilgang af nye iværksættere i vores inkubatorprogram Health Innovators og idéudviklingsprogrammet Challenge Track.

Året i tal

Med en tilgang på 25 nye teams arbejdede i alt 40 teams på egne idéer og interventioner i SUND Hub i 2021. Det var desuden året, hvor vi rundede team nummer 150 siden SUND Hubs start i 2015. Inklusive nye nysgerrige innovatører i Challenge Track Progammet var der i alt 152 aktive studerende i SUND Hub i 2021 – heraf 60% kvinder.

SUND Hub Nøgletal 2021

En vigtig del af vores vision for SUND Hub er at sikre samarbejde på tværs af fagligheder og kompetencer og i 2021 var der, ud over fra KU (60%), studerende fra Aarhus Universitet, CBS, CPH Business School, DTU, KEA, KP, RUC, SDU, AAU samt diverse internationale universiteter.

Der blev arbejdet på en bred vifte af sundhedsløsninger – herunder medicinsk udstyr, Digital Sundhed, Farmaci, Biotech/Farma samt udvikling af NGO-organisationer indenfor folkesundhed og bæredygtighed. Og afhængig af produkt, marked og sundhedsregulatorisk strategi blev der opnået imponerende milepæle både indenfor den behovsafdækning, protoyping og brugertest samt fundraising. Læs mere om SUND Hubs teams på vores website.

Syncsense & Pleaz
Alumni-teams: Pleaz (t.v.) blev umiddelbart efter de forlod SUND Hub funded med 1 mio. euro fra Scale Capital og Syncsense (t.h.) rejste mere end 1,5 mio. i soft-funding i 2021.

Forebyggelse og folkesundhed – årets højdespringer

Det er inspirerende at se, hvordan studerende arbejder i vidt forskellige brancher og med forskellige typer af løsninger. I 2021 oplevede vi en meget stor tilgang af studerende der arbejdede på løsninger indenfor forebyggelse, sundhedsfremme og folkesundhed, der ofte indbefatter et nært samarbejde med NGO’er og offentlige institutioner. Forebyggelse og folkesundhedsprojekter finansieres ofte af ikke-kommercielle fonde og kan med fordel udvikles som et projekt i samarbejde med kommuner, regioner eller statslige organisationer og 2021 var året hvor teams i SUND Hub samarbejdede med bl.a. Kræftens Bekæmpelse, Københavns Kommune, Region H, Holbæk Sygehus samt ikke mindst: Forskere på Københavns Universitet.

Perspective
Margrethe Vestager afprøver Perspectives interaktive skærm, der med visualisering af din alder som ryger har til mål at forebygge rygning blandt unge mennesker.

CPHLabs – nem adgang til laboratorier for studerende på KU

2021 bød også på spændende nye samarbejder, som skaber helt nye muligheder for studerende i biotech og pharma-området. SUND Hub har engageret sig i et nyt partnerskab mellem Symbion, REBBLS og Københavns Universitet med det formål at sikre nemmere adgang til laboratorier for studerende, som skaber nye løsninger inden for Life Science. Med finansiering fra Industriens fond kunne vi i december åbne op for CPHLabs – et fællesskab for life science startups centreret omkring et delt laboratorie.

CPHLabs

Målet er at sikre at studerende med ambitioner om at udvikle den første tidlige proof-of-concept med idéer der kræver laboratorieadgang – som ofte er den første og største barriere for biotech start-ups.

Er du studerende og har du brug for laboratorieplads, så tag kontakt til Anna eller Peter.

Væk fra skrivebordet: Start en dialog med brugere og kunder

En vigtig del af det at udvikle nye løsninger i sundhedssektoren indbefatter interaktion med brugere: Kunder, patienter, organisationer og virksomheder uden for universitetet – hvor målet er at udvikle brugbare løsninger samt at sikre finansiel bæredygtighed.

SUND Hub på TechBBQ
Også i år var alle teams inviteret med til TechBBQ i Øksnehallen – nordens største messe for iværksættere. På billedet: Uvisa udveksler kontaktinformation med Vækstfondens specialist i Life Science Investering, Lene Gerlach der senere på året mødte alle vores teams i SUND Hub.

Når man udvikler nye løsninger til sundhedssektoren, så begiver man sig ofte ud på en udviklingsrejse, som er kompleks. SUND Hub har derfor et stort fokus på at give adgang til sparring med vores hold af domæneeksperter, der alle har står gratis til rådighed for et møde med SUND Hubs brugere.

I 2021 har vi udvidet vores netværk, så studerende kan få endnu mere kvalificeret hjælp – uanset hvor langt de er i deres udvikling og uanset hvilke brancher de arbejder med. Vi er derfor glade for at præsentere årets nye eksperter:  Ivanna Rosendal (Pharma), Christian Wittenkamp (Salg til og samarbejde med kommuner), Lars Münter fra Komiteen for Sundhedsoplysning (Folkesundhed) samt Nordic Health Lab, der kan hjælpe med adgang til test på hospitalsklinikker. Se alle vores domæneeksperter på vores website.

Anne-Marie Hall
Domæneekspert Anne-Marie Hall (t.v.) besøger ofte SUND Hub og kan med sine mere end 25 års marketing-erfaring fra medicoindustrien hjælpe med at rammesætte historiefortællingen så den ræsonnere på markedet.

Året der kommer – KU’s nye innovationscenter

Vi er ovenud lykkelige for, at 2021 også blev året hvor KU for alvor tog hul på udviklingen af et fælles innovationscenter, og det er målsætningen at SUND Hub i 2022 flytter ind i nye lokaler i Green Lighthouse. Dermed åbnes dørene for et fælles innovationscenter, hvor samarbejde på tværs af fakulteter og faggrænser bliver styrket endnu mere.

Innovationscenteret bliver udviklet i et samarbejde mellem de fire innovationshubs på KU under ledelse af Marius Sylvestersen, og vi glæder os til at skalere op på alle fronter – inklusive eksterne samarbejder, understøttelse af undervisere samt ikke mindst: Endnu flere studerende med mod på at arbejde med egen idéer mens de læser.

Marius
Marius Sylvestersen kommer fra en stilling som direktør i Københavns Kommunes Smart City program og skal lede udviklingen af KU’s nye innovationscenter. Foto: Mike Young.

Er du studerende, og har du lyst til at arbejde med din egen idé kan du søge om optag i Health Innovators programmet senest d. 14. februar 2022. Book evt. et møde med Anna eller Peter, hvis du vil høre mere.

Er du interesseret i et samarbejde med det nye innovationscenter, kan du kontakte Marius Sylvestersen på marius.sylvestersen@admin.ku.dk.

Vi takker alle studerende, undervisere, domæneeksperter, fagprofessionelle og samarbejdspartnere for et rigtigt godt 2021 og ser frem til et godt samarbejde i 2022.

Med venlig hilsen,

Anna & Peter

Innovationskonsulenter, SUND Hub

Community Celebration
Året blev afsluttet med et stort Community Celebration på Campus Syd, hvor KU iværksætter præsenterede deres idéer. Der blev uddelt præmier i kategorierne: Growth, Impact, Pitch og publikumspris.