23. februar 2021

SUND Hubs iværksættere får unik adgang til ekspertviden – nu også fra Holbæk Sygehus

Når årets 16 nye sundhedsiværksættere i dag starter deres inkubation på SUND Hub, står der både en lang række domæneeksperter og – som noget nyt: Holbæk Sygehus, til rådighed til sparring.

I SUND Hub arbejder vi ud fra en filosofi om, at hvis du ønsker at løse et specifikt problem eller udvikle en ny innovativ løsning til sundhedssektoren, så skal du gøre det i tæt samarbejde med de relevante brugere. Det kan være patienter, sygeplejersker, læger, kunder, kommuner, patientforeninger osv. At slippe de teoretiske tanker, ”forlade bygningen” og indlede dialog med relevante brugere har mange navne: ”Designtænkning”, ”Lean Startup”, ”Brugerdrevet innovation”. Fælles for dem alle er, at de udgør den første vigtige del af innovationsrejsen: At validere at der er ret reelt behov for den idé du udvikler.

Sundhedssektoren er mere kompleks end de fleste brancher. Udvikling og anprisninger af produkters virkning er (heldigvis) reguleret og salgsprocesser på i sundhedssektoren er ofte svær at gennemskue. Dertil skal lægges at det at vælge iværksætter-vejen – måske med udgangspunkt i en kernefaglighed – også kræver en række sociale færdigheder – herunder at arbejde i et omskifteligt miljø i afhængighed af mange ubekendte.

Heldigvis står en lang række af landets dygtigste eksperter til rådighed til at hjælpe de studerende der aktivt vælger at være iværksætter i SUND Hub mens de studerer.

Hjælp til validering af behov samt brugertest af prototyper

Det er med stor stolthed, at vi fra og med 2021 kan supplere vores liste af dygtige eksperter og annoncere et nyt samarbejde med Holbæk Sygehus og deres nye Innovationsråd. Samarbejdet giver alle SUND Hub’s teams en unik adgang til at få sparring og feedback fra sundhedspersonalet fra de rette afdelinger og specialer – med det mål at sikre relevante og aktuelle innovationer fra de studerende i SUND Hub.

Victoria Tepper

“Vores Innovationsråd har til formål at skabe en kultur, hvor nye idéer kan få kvalificeret sparring i et tidligt stadie. Og hvor vi sikrer kortere vej fra tanke til handling. Vores samarbejde med studerende fra SUND Hub passer perfekt i denne kontekst og vi ser meget frem til samarbejdet.”

Victoria Tepper
Sekretariatschef, Holbæk Sygehus

Holbæk sygehus er førende i diagnostik og behandling af almene og hyppigt forekommende sygdomme og har velfungerende forskningsmiljøer på disse områder. Sygehuset tilbyder sammenhængende behandlingsforløb med involvering fra patienter og pårørende, og som mål at lade innovationen være en naturlig del af sin kultur.

Ud over Holbæk Sygehus har SUND Hub har i de sidste par år også – via Copenhagen Health Innovation og Health Innovators programmet – haft et tæt samarbejde med Region Hovedstaden og dermed en god indgang til deres 12 hospitaler og centre.

Hjælp til de fundamentale byggesten: IP, Patenter, Regnskaber og stiftelse af selskaber

Mange af de studenterteams der sidder i SUND Hub arbejder med mål at stifte et selskab og udvikle kommercielle produkter eller tjenester. Indtjening er sjældent et mål i sig selv for de studerende der arbejder i SUND Hub, men indtjening er et vigtigt element i at sikre en finansiel bæredygtig organisation for dermed kontinuerligt at kunne gøre en forskel.

Udviklingstiden på produkter og tjenester der kræver kliniks test – typisk medicin eller medicinsk udstyr, er lang og bekostelig og det er derfor specielt vigtigt at sikre patent på disse løsninger. Alle teams i SUND Hub er sikret sparring med Rasmus Kvist Lund fra AWA Denmark A/S der arbejder med intellektuel ejendomsret i 8 forskellige lande.

SYNCH Advokatpartnerskab kan hjælpe med at forenkle håndteringen af juridiske problemstillinger – herunder stiftelse af selskab, udarbejdelse af anpartshaveroverenskomster osv. og det internationale revisionshus KMPG’s start-up team står til rådighed med sparring inden for revision, assurance og skatteforhold.

Hjælp til det sundhedsregulatoriske

I SUND Hub har vi specialiseret os i innovation indenfor alle aspekter af sundhedssektoren og af hensyn til patienternes sikkerhed er branchen reguleret på en del områder. Produkter der bruges til at diagnosticere, forebygge, lindre eller behandle sygdomme, handicap eller skader kræver oftest en CE-mærkning som medicinsk udstyr og domæneekspert Claus Rømer fra Rømer Consulting kan hjælpe med en initial evaluering: Om, og i så fald, hvilken risikoklasse produktet skal mærkes under.

Kenn Milton fra MyBlueLabel hjælper alle teams i gang med lovgivningen omkring Quality Management Systems samt ikke mindst: Stiller QMS gratis til rådighed for alle SUND Hub teams. Alle teams der har planer om at udføre klinisk test, kan få support fra Paul Hargreaves, der efter en del år i pharma industrien nu arbejder med flere biotech start-up’s.

Digitalisering af sundhedssektoren

Danmark er et af de lande i verden der er længst fremme med digitaliseringen af sundhedssektoren, hvilket kan give danske start-up en ”Unfair advantage” på det internationale marked. Teams i SUND Hub har adgang til sparring med Jakob Uffelmann, innovationsdirektør i Sundhed.dk. Jakob kan blandt andet hjælpe med at navigere i brug af sundhedsdata, big data og kunstig intelligens.

Innovation og iværksætteri handler om meget mere end faglige kompetencer

At være iværksætter handler om meget mere end produktudvikling. Peter Løvschall og Anna Vestergård Jacobsen, der har sin daglige gang i SUND Hub og som er ansvarlige for SUND Hubs programmer arbejder løbende med alle teams omkring udvikling af forretningsmodeller metoder for brugerdrevet innovation samt introduktion til relevante fagspecialister.

Som iværksætter er du typisk ansvarlig for at opbygge en organisation samt lede et team med den vision du har om at forandre verden. Anne-Marie Hall fra Amazing Hall har egentligt en baggrund i salg og marketing fra Medicinsk Udstyr – og Consumer Healthcare Industrien, men hjælper SUND Hub teams med True Storytelling: Kunsten at opbygge en fortælling der er tro mod både produkt og dig som iværksætter.

Adgang til mere end 500 eksperter via Venture Cup Denmark

Ud over SUND Hubs faste korps af domæneeksperter har alle teams også adgang til Venture Cup Denmark’s mere end 500 eksperter – herunder mere end 20 med speciale indenfor sundhed, medtech og life sciences – via Venture Cup Experts programmet. Venture Cup Denmark er en organisation der siden 2000 har arbejdet på at støtte iværksættere på videregående uddannelser i Danmark.

Læs mere om SUND Hub’s domæneeksperter på www.sundhub.ku.dk/om-sund-hub/domaeneeksperter/