8. januar 2021

SUND Hubs nytårshilsen 2021

Trods covid-19: Udviklingen har ikke stået stille hos SUND Hubs studenter startups: 10 nye teams er startet i inkubatoren og mere end 5 mio. er rejst i funding i 2020. 

SUND Hub har haft i alt 20 aktive teams i gang i 2020 og som en tilføjelse til de det flotte beløb, som de har rejst, så kan vi stolt berette om at yderligere tre alumni teams fra SUND Hub tilsammen rejst mere en 18 millioner i år. Året var på mange måder anderledes end forventet, men et tilbageblik viser, at de studerendes handlekraft lever i bedste velgående.

Kort efter kickstart af forårets Health Innovators program i begyndelsen af året, stod vi ligesom resten af Danmark overfor covid-19 lock down i SUND Hub. Den nye online virkelighed gav os muligheden for at flytte alle programmer online. Det skete midt i forårets Health Innovators Program, som vi laver sammen med Region H, DTU, KP og CBS, hvor studerende udvikler deres egne idéer til nye løsninger i sundhedssektoren.

Vi erfarede hurtigt at de studerende ikke var til at slå ud af den nye virkelighed og næsten alle gennemførte programmet. Heraf fik to teams, INA Innovation og Flutest Group, deres første funding på 25.000 fra Fonden for Entreprenørskab. I SUND Hub omlagde vi resten af årets aktiviteter til online programmer: Challenge Track, SUND Hub inkubator og Projektorienteret forløb i en startup

Inkubatorprogrammet har til formål at løfte de studerendes idéer til næste niveau med et fokus på at handle på idéerne, udvikle forretningsmodeller og implementere. Programmet blev lanceret med en intensiv online boot camp i juni i tæt samarbejde med MedTech/Digital Health ekspertnere fra Accelerace. De 10 nye  studenter startups har kastet sig over løsninger der omhandler forbedring af patient- og folkesundhed med nye løsninger inden for biotech, pharma, kosmetik, tandpleje, sundhedsuddannelse, MedTech og hjælpemidler. SUND Hub huser med de 10 nye teams i alt 18 teams – heraf, to ”entrepreneurs in residence” og tæller i alt 89 studerende.

Startup i Praksis vinder indpas på KU og får DSEB’s innovationspris

Startup i Praksis er et nationalt partnerskab mellem fem danske universiteter og fonden for entreprenørskab, som samarbejder om at udbrede projektorienteret forløb i startups på de danske universiteter. I 2020 har projektet bidraget til endnu mere samarbejde på tværs af KU mellem de tre innovationshubs, og i november 2020 vandt det nationale partnerskab DSEB’s innovationspris for at skabe nye rammer for, at studerende landet over kan arbejde med startups som en del af deres uddannelse.

På KU har 122 studerende indtil nu fået ECTS for forløb i startups siden projektet startede i 2018. En femtedel af dem er fra SUND. SUND Hub er klar til at samarbejde med endnu flere studerende og akademiske fagmiljøer på det sundhedsvidenskabelige fakultet om at koble entreprenørskabsrejsen med uddannelserne.

Challenge Track – tænder gnisten til sundhedsinnovation

22 studerende og sundhedsprofessionelle fra 12 forskellige lande deltog i dette års Challenge Track Program målrettet studerende, som er nysgerrige på innovation i sundhedssektoren. De arbejdede intensivt på at løse to udfordringer: Challenge #1: faldforebyggelse under hospitalsindlæggelser, som blev stillet af Herlev-Gentofte Hospitals afdeling for medicinske sygdomme i Region H, og Challenge #2: korrekt medicinhåndtering af 7 risikosituationlægemidler, som blev rejst af pro.medicin.dk.

Gennem programmets 10 uger leverede deltagerne nye ideer til produkter og services og både de eksterne problem-ejere og deltagerne fik nye indsigter i bruger/patient drevet sundhedsinnovation. Team A, Daniel Moreno Martinez, Felix Frahm og Sanchana Krishnakumar vandt juryens pris for den bedste løsning til faldforebyggelse.

SUND HUB TEAM UPDATES

SUND Hubs studenter-entreprenører har haft et spændende år. Her er en opdatering på nogle af de mest nævneværdige resultater fra SUND Hubs teams og startups i 2020: 

Idrætsfællesskabet

Rejste mere end 2,7 millioner kroner fra forskellige fonde til at fortsætte deres arbejde med at udvikle og facilitere idrætsfællesskaber blandt udsatte borgere. Værd at bemærke er deres kommende 3-årige projekt med EnergiCenter Voldparken i samarbejde med Team Sport and Health på Københavns Universitet.

SYNCSENSE

Modtog intet mindre end 1.05 million kroner i soft funding, blandt andet fra EIT Health Headstart og fonden for entreprenørskab. Teamet er gået fra prototype-fase til kommercielle lancering og sælger i dag deres VR-løsning til langtidsindlagte ældre patienter, som har brug for genoptræning til både hospitaler og kommuner.

Pleaz

Havde et imponerende år med deres "aktive pauser til virksomheder. Delvis på grund af covid-19, men også fordi de lancerede et solidt produkt på som udsprang af deres løsning i LetLeg, som sigter mod folkeskoler. Pleaz lancerede deres nye produkt I samarbejde med Nestlé Nordic, efterfulgt af Bankdata, PDC, Tryg og Milestone Systems. Dertil rejste de både EUR 50.000 EIT Headstart program og to Innofounder grants fra innovationsfonden.

ObTek

Modtog DKK 255.000 som del af Innovationsfondens særlige COVID-19 pulje. Midlerne skal bruges til at styrke deres arbejde med at sikre bedre håndhygiejne i daginstitutioner. De vandt desuden den flotte pris på DKK 50.000 fra VentureCup Denmarks’ Startup Mentor program.

CIDosis

Vandt adskillige priser til dette års iGem konkurrence og har sikret sig mere end DKK 150.000 I soft funding og in-kinds fra forskellige fonde. Det gjorde det muligt for dem at gennemføre deres første laboratorietest af deres gærstammer. CIDosis er ved at udvikle en selv-monitorerings device til kroniske inflammatoriske sygdomme. 

Flutest Group

Fik DKK 25.000 Mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab I foråret 2020 til at forfølge deres målsætning om at udvikle en ny diagnostisk test til influenza-virus.

INA Innovation

Havde også en stor success og modtog deres første funding på DKK 25.000 Mikrolegat i foråret. De har brugt sommeren på at udvikle deres første prototype på en bæredygtig tandbørste.

LubDub Productions

Lancerede deres første 20 prototyper på en medicinsk pensumpodcast og har startet produktionen af de næste 100 programmer, som de er klar til at lancere til næste semester. De har også indledt et spændende samarbejde med Kolding Hospital om at udvikle patientinformation i podcast formatet.

UMedicine

I efteråret 2020 modtog UMedicine modtog et mikrolegat på 25.000 kroner fra Fonden for Entreprenørskab. De er nu i fuld gang med at udvikle en prototype af deres produkt, som med video skal   hjælpe patienter med anden etnisk baggrund end dansk med at forstå indlægssedler.

PharmaGO

Var også en af de idérige modtagere af et mikrolegat på 25.000 kroner i efteråret 2020, og de har straks kastet sig over at udvikle deres første prototype til en løsning, som skal håndtere sprogbarrierer for rejsende, når de køber håndkøbsmedicin.

Resultaterne fortsætter efter SUND Hub

Vi er altid stolte når det går vores alumni-teams godt efter de har forladt SUND Hub. I år vil vi fremhæve tre af de alumni startups, som har klaret sig exceptionelt godt i 2020;

Janus Larsen CEO i Vulcur MedTech der har brugt en stor del af 2020 i SUND Hub som Entrepreneur in Residence, har rejst 1 million EURO i Eurostars programmet under Horizon 2020 samt modtaget et EIT Health Headstart legat.  

Niels Kvorning fra  Melatech, som var en del af SUND Hub og Health Innovators i 2018 har modtaget 9,9 millioner kroner fra Innovationsfonden. Melatech er et forsknings- og udviklingsprojekt, der vil sikre, at læger i løbet af få måneder bliver i stand til at tilegne sig flere års erfaring med at diagnosticere hudkræft ved hjælp af feedback, der understøttes af kunstig intelligens.

Jakob Rukov, stifter af Bugging Denmark og Syngja rejste 1,5 million kroner fra Novo Nordisk Fonden til at realisere sin mission: At introducere spiselige insekter som en integreret del af den kulinariske og kulturelle hverdag.

Bliv en del af SUND Hub i 2021

Måske er du som studerende blevet inspireret af at læse om SUND Hub teams og deres flotte resultater? Og måske er det en smule overvældende? Det behøver det heldigvis ikke være. I SUND Hub arbejder vi for, at alle kan lære at udvikle og skabe nye løsninger i sundhedssektoren; At komme væk fra skrivebordet og ud af bygningen for at tale med og forstå de relevante mennesker. I processen mod at realisere dine idéer vil du uden tvivl A) få indsigt og kompetencer inden for det problem, som du arbejder med, og B) få et større netværk inden for dit felt.

Men hvor skal du starte? I foråret 2021 tilbyder SUND Hub disse programmer med Ansøgningsfrist: 3. februar: 

  • SUND Hub Incubator for Health InnovatorsDette program er for dig som har en konkret idé. I programmet deltager du I workshops om temaer som fx. Brugerdrevet innovation, forretningsudvikling, finansiering,  præsentations teknik mv. og du får gratis adgang til eksperter i SUND Hubs økosystem.

  • Projektorienteret forløb i en startupEt program for dig som er nysgerrig på livet som iværksætter. Her får du ECTS for at gøre dine idéer til virkelighed gennem din akademiske viden. Du kan enten tage et projektorienteret forløb i din egen idé/virksomhed, eller hos en eksisterende startup.

Hvis du har spørgsmål så kontakt Anna og Peter på sundhub@sund.ku.dk. Vi er klar til en uformel snak på telefon, mail eller zoom. Send også denne nyhed videre til dine medstuderende, hvis du kender nogen som kunne have lyst til at kaste sig over innovation og entreprenørskab i sundhedssektoren.

  • Forsker eller Ph.d. studerende? Alle BA- og KA studerende på Københavns Universitet kan blive en del af SUND Hub. Er du forsker/ph.d. studerende, så læs mere om, hvordan du kan få støtte til innovation: https://healthsciences.ku.dk/innovation/

EIT Health – making it all possible

Både SUND Hub og vores iværksættere har nydt godt af støtte og finansiering fra forskellige programmer i EIT Health, som støtter innovation, acceleration og uddannelse inden for sundhed. Ud over Challenge Track, SUND Hub Inkubator og Health Innovators, har det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet været en del af dette års accelerationsprogram hos acceleratorprogrammet Yes!Delft.

Dertil har en lang række af startups modtaget midler fra EIT Health – herunder EIT Health Headstart Grant som har til formal at hjælpe startups med markedsadgang, klinisk validering, at afdække værdiskabelsen af deres produkter for patienter samt at tiltrække private investeringer. 4 SUND Hub teams modtog denne støtte: Pleaz, PrOxi Biotech, VulCur MedTech and SYNCSENSE.

Vi ønsker jer alle et rigtig godt Nytår med håb om et godt 2021. 

Venligste hilsner,

Anna Vestergård Jacobsen og Peter Løvschall

Emner