27. juni 2019

SUND-studerende vil gøre livet bedre for sengeliggende patienter

Ældre ambulante patienter ligger i sengen i op til 17 timer i døgnet. Derfor har to sundhed og informatik-studerende skabt et virtual reality-koncept, der giver følelsen af at komme op og ud – eksempelvis kan patienten lufte sin hund.

Du hører fuglefløjt. Småsten og blade knaser under dine sko. Hunden pruster og snuser til jorden. Søens vand risler ude til højre. Du går tur med hunden en stille morgen. Men du er indlagt og ligger i en sygeseng på et hospital og har virtual reality-briller på hovedet.

Den scene kan meget snart blive virkelighed for patienter på hospitaler rundt omkring i Danmark. Sundhed og informatik-studerende Simon Bruntse Andersen og Steen Vejen Petersen har udviklet et virtual reality-koncept, der skal give lidt mere kulør på tilværelsen for indlagte patienter. For forskning viser, at patienter ligger i sengen i op til 17 timer i døgnet, og med få besøg fra familie og venner kan det være kilden til kedsomhed. Konceptet er udviklet som en del af de to studerendes speciale og ideen opstod, da Simon Bruntse Andersen sidste år var på udveksling i Kina.

"De arbejdede rigtig meget med virtual reality, og jeg prøvede at forestille mig, hvordan der kunne være nogle muligheder i det. Samtidig tænkte jeg på mine egne bedsteforældres sidste dage. De kunne ingenting. En tur ud i verden med et par VR-briller havde gjorte en stor forskel," siger Simon Bruntse Andersen. ¨

Overvejer fremtiden

I sidste uge var de to kandidatstuderende i Go' Morgen Danmark for at fortælle om idéen. Samtidig blev historien delt på SUND Forsknings Facebook-side og flere af TV2's Facebooksider, Online er den set af over 20.000 personer og kommenteret over 100 gange.

De to studerende, der har arbejdet på idéen gennem SUNDs innovationshus SUND Hub, overvejer lige nu, hvad fremtiden skal byde på. I de seneste uger har de indsamlet data og feedback fra 30 patienter, læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassister. Målet lige nu er få lov til at lave en erhvervs-Ph.d. samtidig med at de kan stifte en virksomhed.

"Vi håber, at vi med de her forundersøgelser og selve kandidatspecialet kan lægge et fundament for yderligere forskning og udvikling. Men det er desværre for tidligt at sige, hvor vi står om et eller to år. Lige nu har vi bare fuldt fokus på vores kandidat og muligheden for at arbejde videre på en erhvervs-Ph.d," siger Simon Bruntse Andersen.

Læs mere

Af Anton Willemann